De krapte op de arbeidsmarkt blijft groot en dus strooien werkgevers gretig met allerhande extralegale voordelen. De bedrijfswagen is daar het klassieke voorbeeld van. Toch pakken steeds meer werkgevers het anders aan en kiezen ze voor een duurzamere oplossing die in grootsteden ook beter aansluit bij de werkelijke noden. Ten gevolge van de gewijzigde fiscaliteit is vooral het belang van elektrische bedrijfsfietsen de afgelopen jaren toegenomen. Aan een elektrische bedrijfsfiets zijn er dan ook een aantal voordelen verbonden.
Fiscaal interessant voor de werkgever
Vroeger was een fiets voor 120% aftrekbaar, maar met de hervorming van het vennootschapsrecht is dat cijfer naar 100% teruggebracht. Desondanks is een fiets van het werk fiscaal gezien nog steeds veel interessanter dan een bedrijfswagen. Alle kosten kan je gewoon voor 100% aftrekken. Het gaat daarbij niet alleen om de aankoopkosten, maar ook om onderhoudskosten, kosten voor de aankoop van een fietshelm, voor de fietsenstalling, voor fluohesjes… Daarnaast kan je als werkgever ook een fietsvergoeding toekennen. Deze fietsvergoeding is eveneens voor 100% aftrekbaar. De fietsvergoeding mag dan wel niet meer bedragen dan € 0,24 per kilometer. In principe is het al dan niet toekennen van een fietsvergoeding vrijblijvend, maar een cao kan de verplichting wel opleggen.
Het goede nieuws is dat het woord “fiets” in de wetgeving recent is aangepast naar “rijwiel, gemotoriseerd rijwiel met elektrische aandrijving of speed pedelec”. Hierdoor maakt het niet uit of het nu gaat om een klassieke fiets of om de beste elektrische fiets: de regels zijn hetzelfde.
Geen sociale bijdragen en voordeel alle aard voor de elektrische bedrijfsfiets
Dezelfde stiefmoederlijke behandeling bij de fietsvergoeding was voorheen ook een struikelblok voor de sociale bijdragen. Echter, sinds 1 januari 2017 is de regeling voor niet-gemotoriseerde fietsen en elektrische fietsen gelijkgetrokken. Hierdoor is het privégebruik van de elektrische bedrijfsfiets niet onderhevig aan sociale bijdragen, noch aan belastingen. De enige voorwaarde is wel dat de elektrische bedrijfsfiets moet worden gebruikt voor het woon-werkverkeer. Enkel wanneer het uitsluitend privé wordt gebruikt, is er wel sprake van een belastbaar loonvoordeel.
Besparen met de elektrische bedrijfsfiets
De elektrische bedrijfsfiets kan een handige manier zijn om te besparen op personeelskosten. Qua aanschafprijs is zo’n fiets natuurlijk veel goedkoper dan een bedrijfswagen, maar dat geldt ook voor de onderhoudskosten. Het is dan wel belangrijk dat je kiest voor een betrouwbare elektrische bedrijfsfiets. Via BestGekozen.be vind je een aantal goede modellen terug.
Daarnaast moet je minder parkeerplaatsen voorzien en onderhouden, wat in een besparing van 18.000 euro per parkeerplek resulteert. Daarnaast hebben ook de gezondheidsvoordelen een impact op de cijfers. Tijdens het fietsen verbanden we calorieën en neemt ook de kans op hart- en vaatziekten af. Werknemers die jaarlijks zo’n drie kilometer afleggen met de fiets, zijn gemiddeld één dag meer aanwezig dan collega’s die met de auto rijden. En we weten allemaal dat het gewaarborgd loon voor werkgevers een bittere pil is om te slikken.