Home Financieel Welke voordelen brengt een zakelijke rekening met zich mee?

Welke voordelen brengt een zakelijke rekening met zich mee?

by admin

Op het ogenblik dat u een bedrijf gaat oprichten zult u uiteraard ook over een bankrekening moeten beschikken. Op dit vlak kunt u een keuze maken uit verschillende mogelijkheden. Zo kunt u gebruik gaan maken van een gewone bankrekening of kunt u opteren voor het gebruik van een professionele, zakelijke rekening. In het laatste geval kunt u rekenen op een aantal interessante voordelen. Dat is echter niet alles. Hou er namelijk rekening mee dat er heel wat banken zijn die aan bijvoorbeeld vennootschappen uitsluitend een zakelijke rekening willen verstrekken. Voor eenmanszaken kan er doorgaans een keuze worden gemaakt tussen een persoonlijk en een zakelijk account. Raadpleeg op dit vlak echter wel steeds goed de voorwaarden van de bank van uw keuze.

Uw privé en zakelijk vermogen wordt gescheiden

Wanneer u een eenmanszaak gaat oprichten zult u kunnen vaststellen  dat u in principe zelf een keuze kunt maken uit verschillende soorten rekeningen. Het gaat hierbij steeds om een mix van private en zakelijke rekeningen. Bij een vennootschap zoals bijvoorbeeld een BVBA of een NV is dat niet het geval. Dan bent u namelijk verplicht om er een dubbele boekhouding op na te houden. Dit betekent dat u verplicht een andere rekening moet hebben dan uw persoonlijke rekening. Het afsluiten van een zakelijk exemplaar is dan de meest aangewezen keuze.

Door het afsluiten van een zakelijke rekening wordt er in ieder geval voor gezorgd dat uw persoonlijk van uw zakelijk vermogen wordt gescheiden. Dat is interessant, want op deze manier blijft uw financiële situatie overzichtelijk. Niet alleen u als eigenaar van de onderneming, maar ook uw accountant of boekhouder zal een gescheiden rekening voor uw bedrijf ongetwijfeld alleen maar toejuichen.

Een zakelijke rekening oogt veel professioneler

Wanneer u er voor kiest om een zakelijke rekening af te sluiten kan uw bedrijfsnaam daaraan worden gekoppeld. Dit betekent dat andere bedrijven of personen die van u een betaling ontvangen daar uw bedrijfsnaam bij zien staan en niet uw persoonlijke naam. Het spreekt voor zich dat dit heel wat professioneler overkomt bij uw zakenrelaties en leveranciers.

U kunt genieten van extra mogelijkheden

Er zijn aan een zakelijke rekening in de praktijk heel wat meer mogelijkheden verbonden in vergelijking met een privé versie. Neem nu bijvoorbeeld de ondersteuning voor het zogenaamde Codabox. Doorgaans zit deze ondersteuning niet inbegrepen bij private bankrekeningen. Wanneer u kiest voor een zakelijk exemplaar is dat doorgaans wel het geval. Het ontvangen van codabestanden maakt de boekhouding van uw vennootschap ongetwijfeld heel wat draaglijker.

De kosten zijn in te brengen als bankkosten

Gaat u een zakelijke rekening afsluiten? In dat geval zult u er jammer genoeg rekening mee moeten houden  dat hier bepaalde kosten aan verbonden zijn. Dat kan vervelend zijn, maar er is ook goed nieuws. De kosten van uw zakelijke bankrekening kunt u immers inbrengen als bankkosten in uw boekhouding. Dit geldt overigens niet alleen voor de vaste bijdragen van uw zakelijke rekening. Zijn er ook nog extra kosten mee gemoeid voor bijvoorbeeld het laten opsturen van papieren rekeninguittreksels? Ook deze kosten kunnen moeiteloos in uw boekhouding worden opgenomen.

Related Posts